ZEZ Festival 2024.

Nakon nekoliko mjeseci odgode i neizvjesnosti, Zavod za Eksperimentalni Zvuk napokon predstavlja ovogodišnje izdanje ZEZ Festivala koji će se odviti od 9. do 12. listopada.

Radi trenutnih okolnosti zatvorenog nam KSET-a, ZEZ se nastavlja suradnje s drugim programima i prostorima kulture grada Zagreba. Pojedini dani festivala tako se odvijaju u AKC Attacku, klubu Močvara, kao i relativno nedavno otvorenom Primarius Craft Breweryju (Slavonska 3B) te u suradnji sa Žarištem (Novi prostori kulture, klub Kontesa).

Svoju festivalsku kartu ugrabi na linku  

Neki od izvođača već su najavljeni na njihovim tour posterima, poput ►The Body i Dis Fig, logično uparenje veterana abrazivnog zvuka koji na ovoj turneji donose kolaborativni set ritmičnog noisea.

Iz New Yorka dolazi nam ►Deli Girls, agresivni queer elektronički punk. Iako je u startu formiran kao duo, od 2022. projekt predvodi originalni član Danny Orlowsky čiji solo scenski nastup i suradnje s drugim producentima čine taj nedostatak nebitnim.

Podršku za nasilje ovom festivalu primamo (između ostalog) od slovenskog glitch multi-instrumentalista poznatog kao ►SsmKOSK, jednako kompetentnog u sviranju španjolske gitare kao i programiranju breakova i blastova.

Friško iz Zagreba dolaze ►Naum Toga, peteročlani noise rock bend koji uključuje ljude iz bendova Shell, Bongorodica, Nokti i Hesperian Death Horse i Srakić.

Bliže srcu, toplini drveta i analognih sklopova bit će nastup čuvene vojvođansko-austrijske glazbenice ►Jelene Popržan. Dolazeći iz klasične pozadine, Jelena već dugi niz godina razbija taj okvir kao eminentni improvizator, skladatelj i kolaborator na široj lokalnoj sceni.

Iz Beča pa do ZEZ-a stižu nam i ne-baš-tipični jazzeri ►/kry koji tipičnom scenariju klarinet-bubanj-bas pridružuju i poneka elektronička iznenađenja, poslužujući jednu finu post-avant jazzcore poslasticu.

Zadnji dan festivala kao i obično bit će direktnije posvećen elektroničkoj glazbi gdje će uz lokalne mlade nade eksperimentalne i live elektronike ►Natalij4 i ►A'jitam Da'a - večer upotpuniti ►Otay:onii, kinesko-američka producentica, bivša vokalistica i klavijaturistica obećavajućeg-ali-nažalost-već-zamrlog Elizabeth Colour Wheel. I dok se više direktno ne bavi ekstremnim metalom, nemojte ni na trenutak posumnjati da i dalje ne gura granice kad god stigne, inkorporirajući elemente zapadne i kineske klasične glazbe, kao i sami “minimum pop senzibiliteta.”

 

Program je realiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija.

zez, slušajdrugačije